17 Mayıs 2012 Perşembe

servis ve opel servis ücret listesi

İlgili Makama
(Opel Periyodik Bakım Ücreti Şikâyeti)

Araç Marka       : Opel
Modeli               : 2009 Corsa 1.2 Essentia
2009 model Opel corsa 1.2 essentia aracımı sıfır aldım. Aracın garanti kapsamından çıkmaması için aracın bakımları yetkili servislerde yapılacağı bildirilmiş olup buna istinaden periyodik 1000, 10000 km bakımlarını yetkili servislerde yaptırdım. Yine periyodik olan yıllık ve 20000 km bakımı için bana yakın olan Denizli, Isparta, Antalya bölgelerinde standart 2. periyodik bakım ücretini öğrenmek istedim. Ancak her bayi standart bakım ücretinin liste fiyatını 486 TL, 450 TL, 360 TL, 360 TL olarak belirtmişlerdir. Ayrıca bunlar aracın bunlar haricinde başka bir arızasının tespit edilmesi halinde fiyatın artabileceğini belirtmişlerdir. Daimi müşteri olunması halinde de ıskontonun uygulanacağı söylenmiştir. Ayrıca periyodik bakım ücretlerinin Opel firması tarafından belirlenmiş olduğunu telefonda belirtmişlerdir.

Bende bunun üzerine Opel’ in müşteri hizmetleri olan 4446735 numaralı telefonunu 15.05.2012 tarih ve saat 09:25, 10:33 saatlerinde ve yönlendirdiği 02328532330 numaralı telefonunu ise 09:31 saatlerinde aramam neticesinde Opel’in periyodik Servis Bakım ücretinin standart olmadığını ve dileyen yetkili servisin istediği gibi fiyat verebileceğini dilerse 1000 TL 2000 TL gibi abartılı, yâda 20 – 30 TL gibi komik bir rakam bile verebileceğini bildirmişlerdir. Bir mal alınırken servis ücretinin parça ücretlerini yaklaşık maliyetinin bilinmesi Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Kanuna göre zorunlu mudur yoksa değil midir?  Garanti Kapsamında mecbur yetkili serviste bakım yapılması zorunlu olmasından istifade ederek Opel firması haksız kazanç elde etmekte ve sebep olmakta mıdır?
1-      Rekabet Kanuna göre kişi hiçbir şekilde zorunlu satın alacak olduğu hizmeti satıcının dilediği fiyattan ve direterek (garanti kapsamı dışına çıkarmak gibi) satma hakkının olup olmadığı?
2-      Sanayi Bakanlığının ilgili Kanun ve yönetmeliklerine göre araç satıcılarının periyodik bakım servis ücretlerini dilediği gibi satma haklarının olup olmadığı?
3-      Araç Firmaları Tarafından özellikle Opel firmasının periyodik bakım ücretine ait standart yani liste fiyatı adı altında tavsiye edilen bir bakım fiyatını web sitesinde yayınlama zorunluluğunun olup olmadığı? Var ise yaptırımın ne olacağı,
4-      Piyasa rekabet koşullarına göre aracı kendi segmenti içerisinde ucuz satıp zorunlu olan yetkili servis periyodik bakım ücretlerini yüksek tutarak haksız kazanç elde etmeye yönelik bir faaliyet gösterip göstermediği hususunda kanun ve yönetmelik olup olmadığı?

Yukarıda ki belirtmiş olduğum ve belirtmediğim vb hususların değerlendirilmesi ve yasal yaptırımların yapılarak tarafıma bilgi verilmesini hususunda

Gereğinin yapılmasını arz ederim. 15.05.2012


Fatih Dündar Uzun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder